Techniekmiddag

Woensdag 21 oktober 2015

Dinsdagmiddag 13 oktober was er de techniek middag. De kinderen hebben in gemengde groepen allerlei activiteiten gedaan. Wat hebben ze allemaal gedaan:

Een gemengde groep leerlingen uit de groepen 1/2, 3 en 4 hebben een Gameboy een staande mixer, stofzuiger en een echt slot gedemonteerd. Of, zoals Ketsia heel trots aan juf Erna vertelde, ik heb een stofzuiger gesloopt!!!

De kinderen moesten eerst raden en bedenken uit hoeveel delen hun apparaat bestond. Daarna mochten zijn onder vakkundige leiding van twee moeders en meester Jaap hun apparaat uit elkaar gaan halen. De kinderen hebben veel geleerd en genoten van de techniekmiddag.

Bij juf Martje in groep 3 hebben de kinderen geleerd te schuren en timmeren met echte materialen.  Wanneer je vervolgens met draad tussen de spijkers spant, zie je een mooie raket of bloem! Erg leuk en leerzaam !

In groep 4 is er tijdens de techniekmiddag, onder leiding van meester Daniël een hoop gebouwd. We hebben allerlei figuren gebouwd met satéstokjes en spekkies. Door de stokjes in de spekkies te prikken, ontstonden er allerlei leuke bouwwerken. Er zijn veel kubussen  en piramides gemaakt en zelfs een draaimolen en een fietswiel kwamen voorbij! De oudere kinderen hielpen de jongere kinderen en zo kon iedereen gezellig meedoen. Alle kinderen hebben lekker gebouwd en we hebben een ontzettend leuke en leerzame middag gehad.

Een van de activiteiten in de bovenbouw was het metselen van huisjes, waarbij de kinderen uit de bovenbouw met echt cement en steentjes druk bezig zijn geweest hun droomhuis te bouwen. Dit was onder leiding van Juf Narjara. Ze moesten hiervoor zelf het cement maken, de lijnen uitzetten en een goede techniek toepassen. De activiteit was een succes en we hebben zeker wat talenten gesignaleerd!

Bij juf Erna hebben de kinderen van groep 5 t/m 8 in groepjes de opdracht gekregen om een hoge toren te bouwen en robots te maken. Voor de torens hebben de kinderen satéprikkers , tandenstokers en bolletjes van piepschuim gebruikt. De andere groep heeft een robot gemaakt van afvalmateriaal en folie. Zo moesten ze met elkaar overleggen en samenwerken hoe deze gebouwd kunnen worden. Iedereen werkte met plezier en enthousiasme aan deze opdrachten.

Als je fietsband lek mis ga je normaal naar de fietsenmaker.  Dan laat je je band plakken. 11 kinderen uit gr 5 t/m gr 8 gaan dat nooit meer doen. Zij weten hoe je een band moet plakken. Dat hebben zij gisterenmiddag geleerd tijdens de techniekles bij meester Hans.

In de klas van juf Caroline gingen een aantal kinderen van groep 5 t/m 8 aan de slag om papier te maken. Oude krantensnippers werden in het water gelegd om te weken. Vervolgens maakten de kinderen er een papierpulp van door de natte krantensnippers te vermalen in een blender. De papierpulp werd in een grote bak water gedaan. Daarna konden de kinderen hun papier gaan scheppen door met een zeef het papierpulp uit het water te scheppen. Na een dag drogen hebben de kinderen zelf papier gemaakt. Het was een gezellige middag met hele enthousiaste kinderen.

Juf Anela is met de kinderen de straat op gegaan. Zij zijn op zoek geweest in de wijk naar alles wat met techniek te maken heeft en kwamen er al snel achter dat dat een hoop dingen zijn. Hier hebben wij foto's van genomen en een collage van gemaakt.

Bij meester Ludo was er 1 grote vraag: “Hoe kan je nou van stukjes papier een hoge toren bouwen?” Door er handig een mooie constructie van te bouwen dus. We hebben stiekem even  gekeken hoe dat bij de Eifeltoren gedaan is. Eerst een kubus en dan er twee schuin inzetten. Dit geeft een lichte en toch stevige constructie. Als je die opstapelt kun je er een hoge toren van bouwen. Sommige kinderen moesten op een stoel gaan staan om er bij te kunnen.